Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Vores rådgivning

Pårørende Netværket - ​​Misbrugsportalens rådgivning foregår telefonisk og online. Vi har to rådgivningsformer, hhv. akuttelefonen og samtaleforløb, som følgende vil blive forklaret. 

Dertil arbejder vi på at gøre online støttegrupper, der i 2024 har kørt som et pilotprojekt, til en fast og forankret del af vores støttetilbud.

​Om akutrådgivningen

Akuttelefonen er foreningens ældste tilbud, og det er her, rådsøgende kan ringe ind i åbningstiden og få en hurtig rådgivning ud fra deres tanker og situation lige her og nu. 

Med akut skal det ikke forstås som decideret krise, men som et sted, rådsøgere kan ringe ind uden forudgående aftale. 

Her har man mulighed for at være helt anonyme, såfremt man ringer fra skjult/hemmeligt nummer. 

Det er en meget lille del af samtalerne, hvor mennesker er i en decideret akut krise.

Vi modtager her alle slags opkald. Det kan være den misbrugsramte, den pårørende, fagpersoner eller andre, der har brug for afklaring af emner vedrørende afhængighed og misbrug.

Spørgsmålene er ofte mange i akutrådgivningen. Det kan være alt fra, hvordan rådsøgeren håndterer situationen her og nu, hvorhenne man kan finde hjælp, hvordan man hjælper den misbrugsramte part til at få hjælp osv.

Det forventes ikke, at du har løsningen til det hele, men blot at du kan lytte og formår at være åben og nysgerrig på vedkommende.

Ofte giver det mening at bygge bro til vores samtaleforløb, da  det her er muligt for rådsøgeren at få et længerevarende, sammenhængende forløb med samme rådgiver. 

I samtaleforløbet matches rådsøgeren med en frivillig rådgiver, der har erfaring med lige præcis det, der fylder hos vedkommende. Sammen kan man gå i dybden med problemstillingerne, så rådsøger får grundig, individuel støtte.

Når du i akutrådgivningen møder nogen, der kan have gavn af et samtaleforløb, informer da rådsøger om, hvordan de ansøger om et samtaleforløb på vores primære hjemmeside, Misbrugsportalen.dk.

Hvis rådsøger har brug for at møde andre mennesker, der står i samme problemstilling som dem selv, kan det også give mening at henvise til gruppeforløbene, der ligeledes ansøges om via en ansøgningsformular på hjemmesiden.

I vagterne på akuttelefonen kan vi virkelig få testet vores kunnen i Den Motiverende Samtale af, da rådsøger ofte kan være så stresset og belastet af deres situation, at de bare gerne vil ud med det hele på én gang. 

Her kan den motiverende samtales metoder bruges til at danne ramme for samtalen, så man kommer omkring de vigtige ting. Vi anbefaler, at samtalerne generelt ikke varer mere end en time, og varigheden varierer som oftest fra 15-45 minutter. 

Efter hver samtale på akuttelefonen skal du udfylde et statistikskema med generel info om, hvad henvendelsen drejede sig om – det giver kendskab til vores målgruppe og vigtig data om vores indsats.

Mulighed for at række ud​

Når du har en vagt på akuttelefonen, er der mulighed for at sende en SMS-besked til de mennesker, som har ringet uden for åbningstiden siden sidste vagt for at lade dem vide, at rådgivningen nu er åben. 

Det er en måde at række ud på, så personen ikke føler, at de ringede forgæves, og vise at vi gerne vil snakke med dem. Dertil kan man gøre det samme, hvis en rådsøger ringer, mens man snakker med en anden.

Det er ikke et krav, men en mulighed, når man har vagten.

Hvis man kan se, at der er kommet mange opkald ind siden sidste vagt, kan et godt råd være at lade være med at sende besked til alle på én gang, men i stedet sende en besked afsted ca. hver time. På den måde minimerer du risikoen for, at alle rådsøgere ringer ind på samme tid, hvorved nogle af dem så vil møde telefonsvareren.

Nedenfor kan du se, hvordan man sender SMS via Relatel, og under videoen finder du den standard-besked som du skal sende afsted.​

SMS-besked til opkald uden for åbningstiden:

Hej

Vi kan se, at du har forsøgt at ringe til vores akutrådgivning hos Pårørende Netværket – Misbrugsportalen uden for åbningstiden.

Vores telefon er åben nu, og der sidder en rådgiver klar, hvis du stadig har brug for en at snakke med. Hvis du er uheldig og kommer på telefonsvaren, er det fordi rådgiveren sidder i kald med en anden. Du kan prøve igen efter ca. 15-30 minutter.

Vi ser frem til at snakke med dig.

Mvh

Pårørende Netværket – Misbrugsportalen

- Denne besked kan ikke besvares -​

Sms-besked til misset opkald i åbningstiden (f.eks hvis man er optaget med en anden rådsøger):

Hej

Vi kan se, at du har forsøgt at ringe til vores akutrådgivning hos Pårørende Netværket – Misbrugsportalen. Rådgiveren på vagt var desværre optaget, da du ringede, men vores telefoner er ledige nu, og der sidder en rådgiver klar til at modtage dit kald, hvis du stadig har brug for en at snakke med.

Vi ser frem til at snakke med dig.

Mvh

Pårørende Netværket – Misbrugsportalen

- Denne besked kan ikke besvares -​​

Når du selv har brug for hjælp

Det kan godt ske, at du i et opkald på akuttelefonen får nogle spørgsmål, du ikke kan svare på, og du føler din erfaring og viden kommer til kort. Nogle gange ringer rådsøgere også ind og ønsker hjælp til problemstillinger, som vi i princippet ikke varetager – eksempler kan være spil- eller pornoafhængighed.

Det kan selvfølgelig være ubehageligt ikke at vide, hvad man skal gøre eller sige, men i disse tilfælde er det helt ok at sige til rådsøger, at vi ikke har den tilstrækkelige viden lige nu – i stedet for at sidde og forsøge at svare på noget, man i realiteten ikke ved nok om.

Dertil foreslår vi nogle måder, hvor du kan sørge for, at rådsøger får svar på det, de søger:

  1. ​Du kan sige til rådsøger, at du vil forsøge at finde ud af det, og sende dem en sms, når vi har et svar klar. Efter I har lagt på, kan du forsøge at finde svar ved at kontakte Jan, Rasmus eller nogle af de andre frivillige – eller du kan fremsøge svaret selv.
    ​Hvis du ikke kan nå dette inden din vagt slutter, så kontakt den, som har vagten dagen efter. Hør dem, om de har mulighed for at tage imod opkaldet, og giv dem eventuelt den information, du har fundet.
  2. Hvis det er mennesker med problemstillinger, som vi ikke varetager, så find ud af hvor de ellers ville kunne henvende sig, hvis ikke allerede du kender et sted.

Det er vigtigt, at vi aldrig afviser rådsøgere, men forsøger at hjælpe dem bedst muligt – enten ved at besvare deres spørgsmål eller hjælpe dem videre til det rigtige sted.

Om samtaleforløb

Samtaleforløb er Misbrugsportalens dybdegående rådgivning, hvor man i løbet af 4-8 samtaler rådgiver og støtter rådsøgere med deres problemer og følelser.

Det er dog påkrævet, at du har haft 3 vagter på akuttelefonen, før du kan starte et samtaleforløb (medmindre du har rådgivningserfaring fra andet sted), så derfor vil denne rådgivning først blive forklaret dybdegående i modul 5. 

Når du har haft det påkrævede antal vagter, kan du kontakte frivilligkoordinator for at høre, om der er nogle ledige samtaleforløb.

Pårørendegruppe

Formålet med pårørendegrupperne er, at  rådsøgere kan møde andre mennesker i samme situation. De er tiltænkt til at være et springbræt på vejen til at få dannet et støttende netværk. Den langsigtede forhåbning er således, at gruppedeltagerne selv fortsætter med at støtte hinanden efter forløbets afslutning. 

Som frivillig er din rolle i grupperne er derfor ikke helt den samme, som i samtaleforløb eller på aktutelefonen. I stedet er fokus at være facilitator: gruppelederen sikrer, at alle deltagere får taletid, præsenterer relevant viden eller finder emner til at igangsætte deltagernes samtale med hinanden. 

Dertil sørger man som gruppeleder for, at de pårørende føler sig trygge i gruppen, og at det er et sikkert rum at dele i. 

Grupperne foregår på Microsoft Teams. Du behøver ikke at have en Teams-konto for at deltage – vi sørger for at oprette og lukke deltagerne ind i møderne.

Som regel er der to gruppeledere pr. gruppe. Dels fordi det er rart at have en sparringspartner, dels fordi det sikrer fleksibilitet ved sygdom o.l.

Grupperne er opdelt efter rådsøgernes relation til den misbrugende, og ulig samtaleforløb og akutrådgivningen er gruppetilbuddet udelukkende henvendt pårørende. Lige nu er har vi grupper målrettet følgende type pårørenderelationer:

  • Voksent barn af misbruger (opvokset i familie med misbrugsproblemer)
  • Forældre til en misbrugsramt (herunder med evt. dobbeltdiagnose)
  • Samlever/partner til misbrugsramt (herunder med evt. fælles børn)
  • Søskende til misbrugsramt

Hvis du er ​interesseret i at være gruppeleder, så tag kontakt til Jan. 

​Fakta om vores tilbud

Akutrådgivningen:

  • ​Åbningstider: mandag og tirsdag kl. 15-18 og onsdag, torsdag og fredag kl. 18-21.
  • ​Du tager og afsætter vagter i Connecteams kalender (vejledning i afsnittet om online platforme).
  • ​Du har altid mulighed for at kontakte nogle af de andre rådgivere, hvis du har haft en svær samtale. I dine første samtale vil du være i tæt kontakt med vores faglige leder Jan eller rådgivningskoordinator Rasmus.
  • De første 2 vagter er med opfølgning. Efter tredje vagt er der mulighed for en evaluering med Jan eller Rasmus, du skal blot række ud til en af dem. Ellers er det altid ok at kontakte nogle af de andre frivillige, hvis du har spørgsmål.
  • Rådgivere skal udfylde statistikskema efter hver samtale i akutrådgivningen (link i afsnittet om online platforme).

Samtaleforløb:

  • 4-8 samtaler med den samme rådgiver - oftest én gang om ugen eller hver 14. dag.
  • ​Rådsøger ansøger via formular på Misbrugsportalens hjemmeside. Frivilligkoordinator matcher med en rådgiver og aftaler tidspunkt for første samtale.
    ​Dernæst kontakter frivilligkoordinator rådsøger med tidspunkt og telefonnummer, som de skal ringe på. Frivilligkoordinator bekræfter samtalen, når rådsøger har bekræftet.
  • ​Rådgiver og rådsøger aftaler herfra næste tidspunkt fra gang til gang. Er der ændringer undervejs, er det vigtigt at kontakte koordinator Rasmus, ligesom han vil kontakte dig, hvis rådsøger skriver. Ringer rådsøger ikke til aftalte tid, skal koordinator have besked.
  • ​Rådgiver opretter selv vagterne i Connecteams vagtplan. Her noteres navn på rådsøger og antal samtale, f.eks. "Niels 2" – så ved koordinator, at Niels har fået 2 samtaler ud af 4 eller 8.
  • ​Rådgiver udfylder evaluering efter endt forløb (findes på Connecteam og Rådgiverportalen)
  • ​Rådgiver skal melde ud til koordinator, når de er halvvejs i forløbet, og når de afslutter forløbet. Så sender vi et evalueringsskema til rådsøgeren.
  • Hvis rådgiver og rådsøger bliver enige om at forlænge forløbet, så skal du som rådgiver gøre rådsøgeren opmærksom på at søge igen via samme formular, så ansøgningen bliver registreret. Rådsøgeren kan skrive i ansøgningen, at de ønsker at fortsætte i samtaleforløb med samme rådgiver.

Gruppeforløb:

  • Gruppen består af 8 sessioner hver anden uge, dvs. at forløbet strækker sig over 4 måneder.
  • Gruppen er delt op efter hvilken relation, man har til den misbrugende.
  • ​En gruppesession varer ca. 2 timer og har som regel en pause i midten - det er dog op til gruppelederne.
  • Det, samtalerne centrerer sig om i gruppen afgøres af gruppedeltagerne, men gruppelederne kan selvfølgelig foreslå emner, alt efter, hvad de vurderer er relevant for deltagerne.
  • Rådgiver og gruppedeltagere inviteres til Teamsmødet via et link, de får tilsendt på både mail og SMS. Det er det samme link hver gang, så man kan med fordel gemme linket.

​Hvad er Pårørende Netværket - Misbrugsportalen?

Pårørende Netværket er en frivillig social rådgivningsorganisation, der henvender sig til familier og individer berørt af afhængighed.

Foreningen arbejder for at skabe bedre vilkår for pårørende og misbrugsramte gennem vores akutrådgivning, samtaleforløb, terapeutiske gruppeforløb og afvikling af projekter såsom landsdækkende julehjælp, oplæg og pårørendefællesskaber. 

Åbningstider​

Mandag – tirsdag

15.00 – 18.00​

Onsdag  - fredag

18.00 – 21.00​

Weekender og helligdage

lukket

Der tages for​behold for ændringer i åbningstiderne.

Kontaktoplysninger

Pårørende Netværket - Misbrugsportalen

Bagsværd Hovedgade 126

2880 Bagsværd

Klik her for rutevejledning

Akutrådgivning: 7090 9080

Sekretariat: 7060 4446

mail@misbrugsportalen.dk