Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Underretning​er

Som påpeget i afsnittet om medafhænglighed, kan misbrug i familien have voldsomme og vidtrækkende konsekvenser for de berørte pårørende, og især børnene kan tage skade. 

I Danmark er der underretningspligt for alle, hvilket vil sige at: 

"Efter § 135 i barnets lov har alle, der får kendskab til, at et barn eller en ung under 18 år udsættes for vanrøgt eller nedværdigende behandling eller lever under forhold, der bringer dets sundhed eller udvikling i fare, pligt til at underrette kommunen." 1

Det er derfor vores pligt at underrette kommunen om det, hvis vi for kendskab til et barn med sådanne omstændigheder. 

Hvor kan jeg møde disse situationer?

En underretningssituation kan komme op i alle vores tilbud - akuttelefonen, samtaleforløb og grupper. 

I grupper og samtaleforløb har vi en ide om, hvad samtalerne omhandler, og hvorvidt der er børn involveret. Når vi uddeler forløb eller grupper, er vi derfor ekstra opmærksomme på dette, og vil være i løbende dialog med rådgiveren. 

Da vi ikke har kontrol over, hvem der ringer på akuttelefonen, kan vi ikke på samme måde være inde over. Det er derfor vigtigt, at du tager fat i Jan eller Rasmus, skulle du støde på en situation, hvor du har mistanke om, at et barn lider last.

Hvornår underettes der?

​Udover hvad der står i lovgivningen, er der ikke et helt bestemt facit på, hvornår man bør lave en underretning. Det er op til den enkelte rådgiver at bedømme – men hvis du er i tvivl, tyder det som regel på, at barnet bliver udsat for nogle ting, et barn nok ikke skal opleve. Hvis du er den mindste smule i tvivl, så er det vigtigt, at du tager fat i Rasmus eller Jan. Vi hjælper med at lave både en bedømmelse og selve underretningen. 

Vi sørger for det​

I vores felt er børn i svære situationer desværre noget, vi indimellem støder på. Derfor er det ekstra vigtigt, I som frivillige ved, hvordan det skal håndteres. I er dog ikke alene og kommer ikke til at stå med det selv. 

Hvis du bliver opmærksom på en sådan situation, skal du kontakte Jan eller Rasmus – så sørger vi for at lave en underretning i organisationens navn, så ingen af jer på nogle måde bliver udstillet som enkeltperson. Når man laver en underretning, bliver man ikke en del af sagen, og følgende gælder:


"Den, der er underretter, bliver ikke part i barnets eller den unges sag, og underretteren vil derfor ikke kunne få oplysninger om, hvilken hjælp eller støtte kommunen giver barnet eller den unge. Kommunen skal dog senest 6 hverdage efter modtagelsen af underretning sende en kvittering for modtagelsen."​ 1

Derfor kan vi ikke vide, hvad der efterfølgende sker med barnet, medmindre vi er i kontakt med en rådsøger i barnets netværk.

Hvad kan du gøre?

Det er tit bekymrede pårørende, der gør opmærksom en situation, hvor et barn lider vandrøgt – enten bevidst eller ubevidst. Det, du kan gøre, er at forsøge at få så mange informationer fra rådsøger så muligt, så vi har mulighed for at hjælpe de børn, der lider last. 

Det kan selvfølgelig være rigtig svært for os som rådgivere, da det kan føles som et stort tillidsbrud over for rådsøger at lave en underretning – især hvis de giver informationen ubevidst. Giv gerne rådsøger besked på, at du har pligt til at lave en underretning, hvis du finder det nødvendigt. Det står dog også på vores hjemmeside, at vi har underetningspligt, og det er derfor ikke noget, vi skjuler. 

Hvis rådsøger efter at være blevet bevidst om underretningspligten ikke ønsker at sige mere, fortæl da også gerne rådsøger, at det selvfølgelig ikke er noget, vi gør for at skade dem, men for at hjælpe det omtalte barn. 

Konsekvenserne af en underretning​

Når der laves en underetning "...skal kommunen inden for 24 timer vurdere, om barnet eller den unges sundhed eller udvikling er i fare, og om der derfor er behov for at iværksætte akutte indsatser for barnet eller den unge." 2

Det er altså noget, som de skal reagere på. Hvad der sker efterfølgende kommer an på sagen og hvor slemt det står til med barnet. Hvis kommunen finder behov for yderligere indsats "...iværksættes en afdækning eller en børnefaglig undersøgelse..."3, hvor barnet, forældremyndighedsindehaveren og andre fagpersoner i barnets liv (f.eks. lærere, pædagoger, sundhedsplejesker) inddrages. 

Her bedømmes hvilke støttebehov, barnet har, og kun i komplekse og voldsomme tilfælde bliver der overvejet anbringelse. Gør også gerne rådsøger opmærksom på dette, da det kan gøre ideen om en underretning mindre skræmmende. 

Kilder

1. Social og Boligministeriet - Underretningspligt, besøgt 07.02.2025.

2. Social og Boligministeriet - Kommunens pligt, besøgt 07.02.2025.

3. Social og Boligministeriet - Sagsbehandling, besøgt 07.02.2025.

​Hvad er Pårørende Netværket - Misbrugsportalen?

Pårørende Netværket er en frivillig social rådgivningsorganisation, der henvender sig til familier og individer berørt af afhængighed.

Foreningen arbejder for at skabe bedre vilkår for pårørende og misbrugsramte gennem vores akutrådgivning, samtaleforløb, terapeutiske gruppeforløb og afvikling af projekter såsom landsdækkende julehjælp, oplæg og pårørendefællesskaber. 

Åbningstider​

Mandag – tirsdag

15.00 – 18.00​

Onsdag  - fredag

18.00 – 21.00​

Weekender og helligdage

lukket

Der tages for​behold for ændringer i åbningstiderne.

Kontaktoplysninger

Pårørende Netværket - Misbrugsportalen

Bagsværd Hovedgade 126

2880 Bagsværd

Klik her for rutevejledning

Akutrådgivning: 7090 9080

Sekretariat: 7060 4446

mail@misbrugsportalen.dk