Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Behandlingsmotivation

Som vi har gennemgået er afhængighed et begreb, du vil møde i rådgivningen – både hos den misbrugsramte, men også hos den pårørende i form af medafhængighed. I følgende video snakker vores faglige leder Jan Stig Salling om, hvordan du kan takle den frustrerede pårørende, der ønsker at misbruget skal stoppe, samt den misbrugsramte, der kan være usikker på sin situation.​

Som Jan påpeger i videoen, er det en stor hjælp for dig selv, hvis du læser dig endnu mere ind på misbrugsrelaterede emner, så du kan føle dig sikker i din rådgivning. 

​Der er mange aspekter om dét at være pårørende til en misbrugende, og der skal meget viden til at forstå medafhængighed fuldt ud. Vi kan anbefale Helle Lindgaards arbejde: hun er en af ledende forskere indenfor børnefamilier berørt af misbrug i Danmark og har sammen med Århus Universitet publiceret to utvetydigt belysende og videnskabeligt understøttede rapporter. Disse giver dybt indblik i pårørende, deres udsathed og de mange ødelæggende konsekvenser, der følger med at have misbrug inde på livet, såvel som de pårørendes rolle i at fastholde misbruget.

En medafhængig pårørende lægger, som påpeget i det tidligere afsnit, al sin energi i at føje den misbrugende og sørge for at personen ikke lider nogen last, i stedet for at sige fra og sætte grænser for, hvad der acceptabelt. Som pårørende har man derfor også nemt ved at skyde skylden over på den misbrugende – dermed vil grunden til, at man har det dårligt, altid være en andens eller dennes skyld. Dette kan anses som en form for flugt eller gemmested frem for at se sine problemer i øjnene.

Mange medafhængige pårørende er endvidere af den overbevisning, at hvis de kan kontrollere både deres egen adfærd og den misbrugende adfærd, kan de derved ændre hele situationen til det bedre.

Denne overbevisning er dog usand: uden grænser fra den medafhængige pårørende bliver misbruget ofte fastholdt og kan derved fortsætte i hjemmet. Dette er yderst skadeligt og ikke mindst medvirkende til, at tusindvis af børn vokser op i hjem, hvor den medafhængige struktur i familien danner det grundlæggende fundament for børnene - noget, de tager med sig ind i voksenlivet med svære følgevirkninger.

At lade konsekvenser stå til

Hvis man som pårørende til en misbrugende befinder sig i en tilstand, som blot kan sammenlignes med medafhængighed, bør man være opmærksom. Som påpeget vil man ofte ikke selv opdage, hvis man er medafhængig. Men bare at være tæt pårørende i et hjem med en aktivt misbrugende person er en opslidende, ødelæggende og udsat position. Det er på mange måder lige så ødelæggende socialt, økonomisk og helbredsmæssigt, som den misbrugsramtes position, blot ud fra andre forudsætninger og vilkår.

Pårørende og børn i familier med misbrug bør derfor tages alvorligt og få hjælp. Konsekvenserne ved at lade medafhængighed stå til, kan medføre, at negative symptomer vil opstå gentagende gennem resten af ens liv – ikke mindst vil børnene tage skade og opleve konsekvenserne som voksne. 

Det er et stort problem i børnefamilier, hvorfor over 120.000 børn stadig den dag i dag vokser op i et hjem med alkoholmisbrug og mere end 50.000 børn vokser op i hjem, hvor stof- og medicinmisbrug fylder.

Den pårørendes konfrontation af den misbrugslidende

Benægtelse af problemet

Misbrugsramte i familien vil næsten altid benægte omfanget og konsekvenserne af deres misbrug. Det kan føre til endeløse diskussioner om, hvor galt det står til, og hvor belastende misbruget er for familien. Det er enormt drænende.

Mange pårørende håber, at hvis de bare kunne få den misbrugende til at se alvoren lige så tydeligt som det er for de pårørende, så ville vedkommende acceptere sit behov for ændring og behandling. Men i de fleste tilfælde kommer dette ikke til at ske (se modul 2, afhængighed). Man bliver som pårørende nødt til at opgive at blive enige om, hvor alvorligt misbruget er, og i stedet stå fast på sin egen oplevelse af misbruget og handle ud fra dette.

Tvivl

Ofte føler pårørende sig alene med problemet og oplevelsen af det, fordi de synes, det er svært at tale med andre om et familiemedlems misbrug. Når man samtidig bliver mødt med en afvisning i snakken om problemerne med den misbrugende, kan man komme til at tvivle på sig selv – om problemet nu også er så stort, og om man er urimelig, når man synes, det er for meget. Derfor er det så vigtigt, at pårørende har et sted at ringe til, når de er i tvivl. Hvis vi i Misbrugsportalen kan hjælpe med at komme denne tvivl til livs, er vi et skridt tættere på konfrontationen.

Hjælp til konfrontation

Det er meget svært at være vidne til, at en man elsker, har en afhængighed eller misbrug. Potentielt destruktiv adfærd over længere tid kan ødelægge mange aspekter af familien og personens liv. Langt de fleste kæmper lang tid, før de åbner op for emnet, og få tager den første samtale med deres nære eller konfronterer situationen. Ofte tager det endnu længere tid, før den pårørende selv søger hjælp hos kommunen eller i vores rådgivning. Pårørende, som ringer ind, og ikke har konfronteret deres misbrugsramte, skal støttes i at tage samtalen med den misbrugsramte, før forandring kan indtræde.

Målet med konfrontationen bør altid være at opfordre den afhængige til at overveje at søge hjælp eller behandling. Det bør ikke være at beskylde, bebrejde eller på nogen måde at gengælde den form for følelsesmæssig lidelse, som den afhængige har forvoldt i familien, da det vil fastholde en ond cyklus af skyld og skam uden fremskridt.

Se modul 2 om afhængighed og misbrug for mere info om afhængighed og mønstre

​Hvad er Pårørende Netværket - Misbrugsportalen?

Pårørende Netværket er en frivillig social rådgivningsorganisation, der henvender sig til familier og individer berørt af afhængighed.

Foreningen arbejder for at skabe bedre vilkår for pårørende og misbrugsramte gennem vores akutrådgivning, samtaleforløb, terapeutiske gruppeforløb og afvikling af projekter såsom landsdækkende julehjælp, oplæg og pårørendefællesskaber. 

Åbningstider​

Mandag – tirsdag

15.00 – 18.00​

Onsdag  - fredag

18.00 – 21.00​

Weekender og helligdage

lukket

Der tages for​behold for ændringer i åbningstiderne.

Kontaktoplysninger

Pårørende Netværket - Misbrugsportalen

Bagsværd Hovedgade 126

2880 Bagsværd

Klik her for rutevejledning

Akutrådgivning: 7090 9080

Sekretariat: 7060 4446

mail@misbrugsportalen.dk